Skip to main content

Як з’явилася ідея відкриття закладу?

Анна, власниця закладу, під час довгих поїздок до Ізраїлю надихалася східною їжею. Так, одного разу до неї прийшла ідея відкрити не тільки кафе зі смачною їжею та кавою, але й майданчик для приємних зустрічей та місце добрих справ.

Звідси і з’явилася назва — “Альтруіст”. Одне з її значень — людина, яка безкорисливо допомагає іншим. Та є ще друге значення, що читається як “all true east” і дослівно перекладається як “все істинно східне”. В цю назву вкладено дуже багато: і схід, і добро, і їжа, і кава.

Розкажіть про концепцію закладу

Основою нашого закладу є сучасна близькосхідна кухня, любов до тварин та активна соціальна позиція.

Протягом минулого року в кафе можна було замовити “Страву на добрі справи” – ф’южн-хумус, який готували разом з локальними лідерами з різних сфер діяльності, а частина прибутку від цієї страви йшла до фонду за вибором гостя.

За весь час “Альтруіст” перерахував гроші від продажу хумусу до фондів “Життєлюб”, “Tabletochki”, “Try mom”, “Жили Були”, “Наша Перемога”, “#Среды_в_Охмадете”, “Пегас” і до притулку для тварин “Сіріус”.

Зараз в меню є “Кава, яка допомагає серцю”, прибуток від якої щомісяця відправляється до дитячого кардіоцентру, а в закладі стоїть коробка для пожертвувань до фонду “Мокрі Носики”.

Чому качечки?

Історія почалася з першої качечки, яка приїхала до нас з Англії, з Великої Британської Гонки качок, мета якої — збір коштів на добрі справи. Згодом фігурок ставало все більше, хтось постійно привозив їх із поїздок. Нам їх приносять навіть гості. Качечок у нас їх можна зустріти в незвичайних варіаціях, різних кольорів, а також різних професій.

Качки стали невід’ємною частиною життя “Альтруїста” і ми вирішили поповнювати колекцію. Заразом хочемо побити світовий рекорд, який становить 5631 качки. Зараз у нас їх близько 70.

Як ви вирішили перейти до екологічного бізнесу?

Зараз в Україні переробляється тільки 4% сміття, а 96% опиняється на численних звалищах. Ми віримо, що зможемо хоч трохи змінити цю ситуацію, тому почали сортувати сміття в кафе. Контейнери придбали в “України без сміття” та кілька разів на місяць вивозимо все, що накопичилося.

Ми переглянули своє ставлення до пластику і хочемо скоротити його бездумне використання, тому ми замінили пластикові трубочки на металеві і на паперові для замовлень з собою.

Не всі ще гості звикли, що металева трубочка — такий же посуд, як ложка чи виделка, тому іноді вони їм дивуються. Кожну трубочку ми чистимо спеціальною щіточкою, миємо в посудомийній машині — соломинка завжди чиста. Ми намагаємося завжди пояснити, чому це безпечно. Але, буває і так, що гості просять навіть в закладі дати їм замість металевої — паперову.

Так само, щоб зменшити використання одноразових стаканчиків і пластикових кришечок, ми пропонуємо знижку гостям, які приходять зі своєю чашкою для кави.

Звісно, в Україні поки не все доступно еко-посуду, але ми намагаємося замінити те, що можемо, маленькими кроками.

Світло-зелена паперова трубочка

Ціна починається від:  280.00 Замовити

Як реагують на паперові трубочки ваші гості?

Дуже багато людей нас підтримало, коли ми стали говорити в соціальних мережах про використання екологічних соломинок. Були, звичайно і скептики, але ми знаємо, що відмова від пластику не може бути миттєвою і перехід на папір краще, ніж бездіяльність. Негативної реакції не було.

Що ми встигли зробити за місяць

Ми відмовилися від пластикових соломинок, замінили їх металевими та паперовими для напоїв з собою.
Відмовилися від пластикового посуду, і перейшли на дерев’яні прилади для замовлень з собою.
Ми сортуємо сміття. У нас стоять 3 контейнери: для пластику, паперу та скла.
Пошили партію еко-мішечків для покупок, які можна придбати в нашому кафе.

Яким буде ваш наступний крок?

Не зупинятися! Ми хочемо розвивати тему еко-куточка, в якому будемо продавати бамбукові чашки для напоїв з собою, трубочки та різні аксесуари. Ми дуже хочемо, щоб люди звернули увагу на проблему забруднення навколишнього середовища, тому на кожен стіл плануємо поставити інформаційні буклети.

Що ви можете порадити вашим колегам (іншим закладам), з вашого досвіду?

Почати і не зупинятися, робити задумане, не дивлячись на критику оточуючих. Своїм прикладом надихати гостей бути соціально відповідальними.

Чи повернетеся ви знову до пластикових трубочок?

Ой, ні. Навіть якщо закінчаться всі металеві або паперові, все одно не повернемося: ми усвідомили вплив пластику на планету. Ми дуже любимо тварин і заради них ми в принципі не будемо повертатися до пластику, в будь-якому вигляді.

Готові зробити перший крок у бік екологічного бізнесу?

Замовте паперові соломинки

Бажаєте поговорити по телефону?
Дзвоніть: +38-099-644-0-222